De voordelen van dragenHet dragen van jouw baby of kindje heeft veel voordelen, het kan zowel praktisch zijn als waardevol voor de hechting en ontwikkeling.

Baby's en kinderen die vele gedragen worden zijn vaak rustiger, hebben minder stress en huilen minder. Doordat het kindje dichtbij de ouder is voelen ze veiligheid. Jouw geur en hartslag spelen een belangrijke rol, maar ook het hormoon oxytocine (knuffelhormoon) wordt aangemaakt zodra er huid-op-huid contact is. Oxytocine draagt bij aan een goede hechting. Een veilige hechting is belangrijk om in het latere leven goede relaties met anderen aan te kunnen gaan.

De veiligheid die kindjes ervaren in de draagdoek is helpend om de buitenwereld op een rustige en veilige manier te verkennen.

De lichamelijke ontwikkeling van kinderen die veel gedragen wordt positief beïnvloed mits ze ergonomisch gedragen worden. Door de houding in de draagdoek is de heupontwikkeling beter. Door het heen en weer wiegen in de doek door de bewegingen die ontstaan als de ouder loopt traint de baby zijn of haar spieren en evenwicht.

Daarnaast is de draagdoek ook erg praktisch. Het neemt weinig plaats in als je hem mee wilt nemen én je hebt gemakkelijk je handen vrij als je jouw kindje draagt. Ook kun je gemakkelijk op plekken komen met je kindje waar je met de kinderwagen niet goed kunt komen. Zoals een fijne boswandeling, het strand op, of zelfs het water in met een draagdoek die speciaal geschikt is om te gebruiken in het water. Zwemmen met een draagdoek kan uiteraard niet, maar een stuk het water ingaan uiteraard wel. Een speciale waterdraagdoek is ook geschikt voor onder de douche. 


Ben je al bekend met dragen en wil je een specifieke drager proberen of wil je voor korte tijd een drager huren voor bijvoorbeeld een vakantie? Kijk dan eens in de draagbibliotheek

Ergonomisch dragen

Bij ergonomisch dragen is het belangrijk dat de natuurlijke lichaamshouding van het kindje wordt gevolgd en respecteert.  Hier let je op als je je kindje veilig en ergonomisch wilt dragen
 • Er wordt gebruik gemaakt van een goede draagtechniek, dit is voor zowel het kindje als de ouder die draagt belangrijk om gezondheidsklachten te voorkomen.
 • Het kindje wordt tegen jou aangedragen met het voorhoofd op kusjeshoogte
 • De ademweg van het kindje is vrij
 • De nek, schouders en achterhoofd van het kindje krijgen voldoende ondersteuning
 • De rug van het kindje heeft een J-houding en wordt goed ondersteund door de draagdoek
 • De bovenbenen en heupen van het kindje zitten volledig ondersteunt in de M-houding

Dragen in bijzondere situaties

Bijzondere situaties vragen om extra aandacht. Maar juist in bijzondere situaties kan het dragen nog meer bijdragen aan het creëren van rust en veiligheid voor jouw kindje. Als gecertificeerd draagconsulent heb ik scholing gehad om ook in bijzondere situaties dragen mogelijk te kunnen maken. Dragen in bijzondere situaties gebeurd indien nodig altijd in overleg met de behandelend arts of fysiotherapeut.

Bij bijzondere situaties kun je bijvoorbeeld denken aan:
 • Prematuur (te vroeg) geboren kindjes
 • Dysmatuur (te klein) geboren kindjes
 • Dragen van tweelingen
 • Dragen van kindjes met heupdysplasie of heupluxatie
 • Dragen van kindjes met een klompvoetje
 • Dragen van kindjes hypotonie (te lage spierspanning). Dit komt bijvoorbeeld voor bij syndroom van Down
 • Dragen van kindjes met hypertonie (te hoge spierspanning). Bijvoorbeeld bij kindjes met spierstijfheid.
 • Dragen door ouders met een beperking of bij het gebonden zijn aan een rolstoel

Het draagconsult

Een draagconsult kan op verschillende manieren worden ingevuld. De invulling is afhankelijk van of je al ervaring hebt met dragen, of je met een draagdoek of -zak wilt dragen, of dat je alleen behoefte hebt aan een nieuwe knooptechniek onder de knie krijgen of dat je het juist fijn vindt dat er meegekeken wordt of je kindje in een goede ergonomische houding in de draagdoek zit.

Lees meer op de pagina over de tarieven. Hier staan de verschillende mogelijkheden. 

 • Kan al tijdens de zwangerschap
 • Bij jou aan huis
 • Inclusief korting op een draagdoek of -zak
 • Korte consulten voor het fine-tunen van de knooptechniek

Ik ben als draagconsult actief in de volgende plaatsen: Gennep, Ottersum, Milsbeek, Ven-Zelderheide, Heijen, Afferden, Siebengewald, Bergen, Well, Wellerlooi, Blitterswijck, Helling, Wanssum, Geijsteren, Oostrum, Venray, Merselo, Overloon, Vredepeel, Westerbeek, De Rips, Oploo, Vierlingsbeek, Groeningen, Vortum-Mullem, Sambeek, Boxmeer, St. Anthonis, Ledeacker, Landhorst, Walsert, Rijkevoort, Wanroij, Wilbertoord, Borneo, St. Hubert, Mill, Haps, Beugen, Oeffelt. Langeboom, Vianen, Sint Agatha (st. Agatha), Cuijk, Beers, Gassel, Escharen, Velp, Grave, Overasselt, Heumen, Molenhoek, Mook, Groesbeek, Malden, Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen, Horst, Sevenum, Kronenberg, Evertsoort, America, Lottum, Oirlo, Tienray, Broekhuizen, Broekhuizenvorst. Meterik, Grubbenvorst, Melderslo, Lomm, Arcen

Nieuwsgierig geworden?

Heb je een vraag, wil je je aanmelden of weten of mijn zorg bij je past?