Wat is een rebozo?

Een rebozo is een traditionele Mexicaanse doek die oorspronkelijk werd gebruikt om bijvoorbeeld schaduw te creëren. De doeken bleken echter ook uitstekend geschikt om in te zetten als massagedoek of draagdoek. Rebozo betekent doek of sjaal in het Spaans.  De doeken zijn van katoen en in de lengte een beetje rekbaar waardoor ze erg comfortabel zijn om in te zetten voor massage. De doeken kunnen verschillende lengtes hebben, afhankelijk waarvoor de doek wordt ingezet. 

De doek kan zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling worden ingezet voor massage. Deze massages kunnen ondersteuning bieden bij bekkenpijn, helpen bij het opvangen van de weeënpijn of ter ontspanning worden ingezet. Naast massage is de doek ook uitstekend geschikt om te gebruiken als ondersteunende buikband. 
In Midden-Amerika worden de doeken al eeuwenlang gebruikt als ondersteuning tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna.


Hoe werkt massage met een rebozo?

Tijdens een massage worden één of meerdere doeken gebruikt die om het lichaam worden gevouwen (als een soort hangmat) en op spanning worden gehouden zodat er steun ontstaat vanuit de doek. 

Zodra de doek op spanning is gebracht worden er grotere of kleine bewegingen gemaakt met de doek wat een masserende werking heeft. Door de kleine bewegingen wordt de persoon die gemasseerd wordt licht op en neer gewiegd. Dit geeft veel mensen een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Rebozo buiten de zwangerschap

De rebozo is voor iedereen in te zetten voor een massage, dus ook bij kinderen. De massage met de doek werkt stressverlagend en kan bij de juiste manier van inzetten helpen bij klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid enz. 

De massage is ook geschikt voor mensen die het niet fijn vinden om door iemands handen gemasseerd te worden. De doek wordt al hulpmiddel ingezet waardoor  de persoon die masseert met de doek op gepaste afstand kan blijven. 

Rebozo tijdens de zwangerschap en daarna

Tijdens de zwangerschap is de rebozo een uitstekend hulpmiddel om te gebruiken als ondersteunende buikband, maar ook massage voor het verlichten van bijvoorbeeld bekkenklachten, vermoeidheid en stressklachten valt onder de mogelijkheden.

Tijdens de bevalling kan de rebozo in worden gezet te verlichting van de weeënpijn. Zelf het ondersteunen van veranderingen van de ligging van het kindje is mogelijk. 

Rebozo sluitingsritueel

In Zuid-Amerika wordt de kraamperiode traditioneel afgesloten met het rebozo sluitingsritueel. Tijdens dit ritueel wordt de kraamvrouw zo'n 6 weken na de bevalling van top tot teen ingewikkeld met doeken. 

Elk lichaamsdeel wordt één voor één straks omwikkeld met de rebozo zodat zij zich weer bewust mag worden van haar eigen lichaam. 

Massages en workshops

Ik bied verschillende massages aan met de rebozo-doek, gewoon bij jou thuis in jouw vertrouwde omgeving. De spullen neem ik allemaal mee, dus je hoeft zelf alleen voor gemakkelijke kleding te zorgen.  Uiteraard worden de doeken na iedere cliënt zorgvuldig gewassen.

Zou je ook graag tijdens de bevalling gebruik willen maken van de rebozo-technieken? Kies dan voor de (geboorte)partner workshop waarin je samen komt met de je (geboorte)partner. Ik leer jullie dan graag wat technieken die jullie tijdens de bevalling in kunnen zetten. Tijdens de workshop kun je gebruik maken van mijn doeken. Voor tijdens de bevalling kun je bij mij tegen gereduceerd tarief een doek aanschaffen. Wegens hygiënische redenen (de doeken kan immers in contact komen met bijvoorbeeld vruchtwater, bloed, etc.) verhuur ik geen doeken voor gebruik tijdens de bevalling. Maar wist je dat de doek na de bevalling ook nog heel nuttig is? Gebruik heb als doek om wat privacy te creëren als je borstvoeding geeft, als draagdoek, en wellicht voor een volgende zwangerschap of bevalling.

Voor Rebozo, accupressuur, zwangerschapsmassage, bevallingsmassage en zwangerschapscursussen kun je bij mij terecht als je in een van de volgende plaatsen woont: Gennep, Ottersum, Ven-Zelderheide, Milsbeek, Heijen, Afferden, Siebengewald, Bergen, Well, Wellerlooi, Blitterswijck, Helling, Wanssum, Geijsteren, Oostrum, Venray, Merselo, Overloon, Vredepeel, Westerbeek, De Rips, Oploo, Vierlingsbeek, Groeningen, Vortum-Mullem, Sambeek, Boxmeer, St. Anthonis, Ledeacker, Landhorst, Walsert, Rijkevoort, Wanroij, Wilbertoord, Borneo, St. Hubert, Mill, Haps, Beugen, Oeffelt. Langeboom, Vianen, Sint Agatha (st. Agatha), Cuijk, Beers, Gassel, Escharen, Velp, Grave, Overasselt, Heumen, Molenhoek, Mook, Groesbeek, Malden, Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen. Horst, Sevenum, Kronenberg, Evertsoort, America, Lottum, Oirlo, Tienray, Broekhuizen, Broekhuizenvorst. Meterik, Grubbenvorst, Melderslo, Lomm, Arcen

Nieuwsgierig geworden?

Heb je een vraag, wil je je aanmelden of weten of mijn zorg bij je past?