Wat komt aan bod tijdens het programma

Relaxed bevallen vanuit Regie is natuurlijk niet alleen regie leren krijgen en houden. We staan nog bij veel meer zaken stil, allemaal zodat de zwangere zo optimaal mogelijk voorbereid is en een realistische kijk op de bevalling krijgt.

 • Werking van de hersenen en hoe de zwangere een positieve mindset creëert ten aanzien van de bevalling in de diepere lagen van het brein (zoogdierenbrein) waardoor er daadwerkelijk een gedragsverandering plaatsvindt. 
 • Kennis van het fysiologische geboorteproces
 • What if...wat kun je doen als het anders loopt dan gedacht, 70-80% van de primipara komt uiteinlijk in de 2de lijn terecht tijdens de zwangerschap of durante partu. 
 • Rechten tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding, hoe kan een zwangere optimaal voor zichzelf en haar ongeboren baby zorgen in combinatie met werk (en de rest van haar sociale leven).
 • Tools zoals ademhalings- en ontspanningstechnieken
 • Handvatten om naar een prettige samenwerking te streven met de (wellicht onbekende) zorgverlener waarbij de kennismaking soms plotseling kan plaatsvinden zoals bij een overdracht naar de 2de lijn durante partu. Samen is er een gemeenschappelijk doel: een fijne bevalervaring en een gezonde moeder en baby. Het vormen van een team met de zorgverlener staat centraal.
 • Uitleg over verschillende houdingen en de voordelen hiervan tijdens de bevalling
 • De partner wordt actief betrokken, zodat hij/zij ook kan ondersteunen in het creëren van een positieve energie tijdens de bevalling en kan bijdragen aan het samen uitvoeren van de geleerde ontspanningstechnieken.
 • Informatie over de postpartumperiode en de transformatie van man en vrouw naar ouders óf de veranderingen bij een tweede of volgend kindje.
 • Programma op maat mogelijk na bijvoorbeeld een eerdere traumatische ervaring of erge angst voor de bevalling.

Vol vertrouwen de bevalling tegemoet

Wat is 'Relaxed bevallen vanuit Regie'?

In het Relaxed bevallen vanuit Regie programma leert de zwangere (en haar partner) om regie te hebben en houden tijdens de zwangerschap en bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat het gevoel ervaren dat je regie hebt over de situatie de kans kleiner maakt dat je later op de situatie negatief of zelfs traumatisch terugkijkt. Op dit moment is de bevalling voor 20% van de vrouwen een nare ervaring een deel hiervan loopt zelfs ptss op. Voor sommige vrouwen kan de bevalling zo traumatisch zijn dat zij geen nieuwe zwangerschap meer durven aan te gaan.

Buiten dat de wensen van de zwangere belangrijk zijn, is ook een belangrijk onderdeel van de cursus dat de rest van het geboorteteam zich ook moet kunnen vinden in de wensen. Zwangere krijgen tools aangeraakt om hun wensen bespreekbaar te maken waar weten ook dat het belangrijk is dat de zorgverlener niet over haar grenzen heen hoeft te gaan. Spanningen omdat wensen voor één of meerdere aanwezigen niet prettig voelen zullen de bevalling ook negatief beïnvloeden. Daarnaast worden ook andere zaken, zoals het creëren van een veilig sfeer, uitgebreid besproken. Verschillende korte oefeningen laten de zwangere maar ook haar (geboorte)partner al tijdens de cursus ervaren dat de ontspannings- en ademhalingsoefeningen echt helpend zijn.

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij een geboorteplan dat echt werkt hoe de bevalling ook loopt. Regelmatig zul je in een geboorteplan lezen: geen knip. De wens zal logisch klinken, maar in bepaalde situaties wordt een episiotomie (soms) toch (onverwacht) geadviseerd. Het moment van noodzakelijk zijn kan voor de zorgverlener en de barende niet samen vallen. Dit kan zorgen voor verlies van controle. Door de zwangere hier vooraf bij stil te laten staan en haar bewust te maken van een bevalling die anders kan lopen en dat hierbij adviezen van de zorgverlener kunnen horen die tegenstrijdig zijn met haar droomscenario is zij in combinatie met de aangereikte tools in staat een plan te maken waarin zij zelf wel de regie ervaart, ook als het anders loopt. Hierbij wordt ook weer rekening gehouden met de zorgverlener en de (on)mogelijkheden in verschillende situaties.

De cursus is hiermee ook zeker geschikt voor zwangeren die wellicht geen enkel medisch ingrijpen wensen. Door hen kennis te geven over het normale proces en dat er een reële kans is dat de bevalling niet verloopt zoals de droombevalling zoals ze die in hun hoofd hebben, worden zij in staat gesteld om al ruim voor de bevalling na te denken over wat zij willen in een situatie die afwijkt van hun ideale plaatje. Ook krijgen zij commicatietools aangereikt om een beslissing te nemen die voor henzelf als de beste voelt op basis de beschikbare informatie en verwachtingen van wat er zal gebeuren bij wel/niet uitvoeren van een advies. Hierdoor ervaren zij ook meer controle tijdens de bevalling, wat de kans stukken kleiner maakt dat zij negatief terug kijken als de bevalling niet verloopt volgens hun ideale scenario. 

 

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma kan op locatie met een groep gevolgd worden, online (met een groep of 1-op-1) of bij de zwangere thuis 1-op-1. In de agenda kun je vinden wanneer de eerste volgende cursus gepland is en waar deze plaatsvindt. De 1-op-1 cursussen worden in overleg afgestemd. Hiervoor kan de zwangere vrijblijvend contact opnemen. 

Het programma ziet er als volgt uit:
 • Deelname tussen de 20 en 36 weken zwangerschap
 • 4 lessen van 2,5 uur (inclusief pauze)
 • Samen met de (geboorte)partner
 • hypnobirthingtools, mindset en mindfull oefeningen
 • Adem- en ontspanningstechnieken
 • Kennis van de fysiologische baring
 • Creëren van een veilige omgeving en betrekken van het gehele geboorteteam (waaronder verloskundige en kraamverzorgende)
 • Na elke bijeenkomst tips en extra informatie via de mail
 • Bij een eerdere traumatische ervaring of extreme angst voor de bevalling een cursus op maat. 
De cursus kan voor vergoeding in aanmerking komen vanuit het aanvullend pakket van de zorgverzekering. De zwangere kan voor de voorwaarden van vergoeding navraag doen bij haar verzekering.

De zwangerschapscursus Relaxed bevallen vanuit Regie (RBVR) met hypnobirthing tools voor iedereen die woonachtig is in de plaatsen:  Gennep, Ottersum, Ven-Zelderheide, Milsbeek, Heijen, Afferden, Siebengewald, Bergen, Well, Wellerlooi, Blitterswijck, Helling, Wanssum, Geijsteren, Oostrum, Venray, Merselo, Overloon, Vredepeel, Westerbeek, De Rips, Oploo, Vierlingsbeek, Groeningen, Vortum-Mullem, Sambeek, Boxmeer, St. Anthonis, Ledeacker, Landhorst, Walsert, Rijkevoort, Wanroij, Wilbertoord, Borneo, St. Hubert, Mill, Haps, Beugen, Oeffelt. Langeboom, Vianen, Sint Agatha (st. Agatha), Cuijk, Beers, Gassel, Escharen, Velp, Grave, Overasselt, Heumen, Molenhoek, Mook, Groesbeek, Malden, Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen. De online cursus wordt gegeven aan iedereen in heel Nederland! Dus ook als je in Groningen, Zwolle, Zutphen, Deventer, Zeeland, Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Almere, Utrecht of de Waddeneilanden woont. 

Nieuwsgierig geworden?

Heb je een vraag, wil je je aanmelden of weten of mijn zorg bij je past?