Massage voor baby's vanaf 6 weken tot 8 maanden oud

Shantala Babymassage

Wist je dat babymassage een van de beste manieren is om de band tussen ouder en baby te versterken? De basis voor de Shantala babymassage is gelegd in India. In India is het masseren van de baby onderdeel van de dagelijkse verzorgingsroutine. De Franse arts  Frédérick Leboyer ontdekte de techniek daar en liet zich door Shantala opleiden, vervolgens nam hij de kennis van de babymassagetechniek mee naar huis om hem daar verder te verspreiden.

De Shantala babymassagetechniek is de bekendste massage voor baby's ter wereld. Groot voordeel van de techniek is dat eenvoudig te leren is hoe het goed uitgevoerd moet worden. Je hebt de keuze al beknopte workshops of een uitgebreide cursus. Hierna kun je  direct zelf aan de slag met het geven van babymassage aan je eigen kindje

In sommige gevallen wordt de cursus babymassage vergoed vanuit de aanvullende verzekering, informeer hiernaar bij jouw zorgverzekering.

De opbouw van de cursus Shantala babymassage

In 4 bijeenkomsten leer je hoe je je baby met een massage heerlijk verwend. Na de massage slaapt de baby meestal dieper en langer door én de massage is echt een momentje voor jou en jouw kindje samen. De massagevorm is geschikt voor alle moeders/vaders met hun baby, en ook goed bruikbaar bij kindjes met bijvoorbeeld buikkrampjes, veel huilen en onrustige baby's. Hieronder lees je meer over babymassage in bijzondere situaties.

Lichamelijk contact is voor baby's heel belangrijk, al tijdens de zwangerschap maakte je waarschijnlijk contact met de baby door de schopjes die je voelde en duwde je wel eens terug. Ook na de zwangerschap is lichamelijk contact voor de baby van levensbelang, zowel voor kindjes geboren na een probleemloze zwangerschap en bevalling als bij ouders en/of baby's die onverwachte gebeurtenissen hebben meegemaakt tijdens de zwangerschap, bevalling en/of kraamtijd.

Iedereen kan mee doen aan de babymassage, er is een voorkennis voor nodig.

Voor baby's direct vanaf de geboorte tot 6 weken oud

Newborn massage

De Shantala babymassage kan worden toegepast bij baby's vanaf 6 weken oud, maar wist je dat massage ook voor de allerkleinste heel waardevol is? Als aanvulling op de opleiding Shantala babymassage heb ik ook de opleiding gevolgd tot docent babymassage. Voor de jongste baby's zal de Shantala babymassage te veel prikkels opleveren. Bij de newbornmassage wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de prikkels die de baby kreeg tijdens de periode in de baarmoeder na te bootsen. Dit levert voor de baby een vertrouwt gevoel op!

De newborn massage kan net als de Shantala babymassage een positief effect hebben op onder andere darmkrampjes, het immuunsysteem, de bloedsomloop, verminderen van huilen, beter slapen en de hechting tussen ouder en kind. Ook als ouder leer je je kindjes beter kennen tijdens de massage, je ziet als reactie op de massage vaak lichaamssignalen van de baby. Zo kom je erachter wat de baby fijn vindt en wat niet. 

De newborn massage geef ik uitsluitend bij jullie thuis zodat de baby in de vertrouwde omgeving kan blijven. Ook kun je tijdens de zwangerschap al een cursus volgen zodat je na de geboorte de massagetechnieken direct kunt toepassen.


Alle workshops en cursussen zijn inclusief  massage-olie (je krijgt ook een flesje voor thuis mee). Kies je voor de complete (opfris)cursus? Dan krijg je ook een uitgebreide reader met alle massagetechnieken en achtergrondinformatie

Massage-olie

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologische, koudgeperste plantaardige druivenpit olie. Alle ingrediënten in de massage-olie zijn paraffinevrij en er worden geen kunstmatige kleur- & geurstoffen toegevoegd. Er wordt geen gebruik gemaakt van olie waarin noot(producten) worden verwerkt in verband met mogelijke allergieën voor noten en/of pinda.

Babymassage in bijzondere situaties

Wist je dat Shantala babymassage ook gedaan kan worden bij baby's te te vroeg geboren zijn, heupdysplasie hebben, HELLP (zwangerschapsvergiftiging) tijdens de zwangerschap, geboren met een keizersnede, huilbaby of waarbij iets anders aan de hand is? Ik ben ervoor opgeleid om de babymassage zo aan te kunnen passen waardoor (bijna) alle baby's en ouders de voordelen van babymassage kunnen ervaren. 

Wellicht heb je zelf als ouder ook behoefte aan de massage aanleren in een rustige omgeving of zijn er voor jou wat aanpassingen nodig om jouw kindjes toch te kunnen masseren. Na een keizersnede of bij bekkeninstabiliteit kan het masseren voor de ouder soms ook wat lastiger zijn, maar met wat aanpassingen lukt het vaak prima om jouw kindje babymassage te geven. Ik denk graag met je mee, zodat ook (bijna) alle ouders de voordelen van de babymassage voor henzelf en hun kindje kunnen ervaren. 

Naast eventuele aanpassingen in de massage is het in alle situaties altijd belangrijk om te kijken hoe de massage voor jou voelt en hoe de reactie van de baby is. Even een pauze tijdens het masseren óf de massage (deels) oefenen op een pop is geen probleem. 

Vroeggeboorte

De periode in het ziekenhuis is waarschijnlijk intens geweest, met veel wisselende gezichten en veel mensen die allemaal voor jou/jullie kindje zorgen. Babymassage kan een fijne manier zijn om samen stil te staan bij de babytijd en de band tussen ouder en kind versterken.  Babymassage bij te vroeg geboren kindjes mag 6 weken na het moment dat je 37 weken zwanger zou zijn geweest. 

Stuitligging & heupdysplasie

Baby's met heupdysplasie (bij baby's die in stuitligging lagen is de kans op heupdysplasie toegenomen) hebben een heupkop die niet diepgenoeg in de heupkom ligt. De meeste kindjes krijgen een spreidbroekje om dit te corrigeren, omdat de heupkop niet diep genoeg in de kom ligt wordt bepaalde massagetechnieken aangepast of niet gedaan. 

 

Reflux

Kindjes met reflux hebben last van een maaginhoud die gemakkelijk terug de slokdarm instroomt. Meestal komt het door de kringspier (klepje) dat de maag onvoldoende afsluit. De meeste kindjes hebben na de eerste verjaardag geen last meer van reflux. Tijdens de massage kunnen we hier rekening mee houden door meer rechtop te masseren. 

 

Huilbaby

Heb je een kindje dat veel huilt dan kan dat veel extra energie kosten. Misschien ben je op zoek naar manieren om jouw kindje wat meer rust te laten ervaren. In sommige gevallen kan babymassage ondersteunend zijn. Veel ouders met een huilbaby vinden het prettig om de cursus individueel te krijgen. 

Adoptie

Juist na adoptie is het belangrijk dat de baby zich kan hechten aan de adoptie-ouders. Babymassage kan een fijne manier zijn om 1-op-1 met jouw baby bezig te zijn en de hechting te versterken. Na adoptie kan een individuele cursus fijn zijn zodat er geen prikkels zijn van andere baby's en ouders in dezelfde ruimte. Zodat alleen jullie oogcontact hebben met jullie kindje.

 

Heftige gebeurtenissen 

Heftige gebeurtenissen (zowel op medisch als psychisch gebied) kunnen veel invloed hebben. Soms zijn baby's meer onrustig of kun je je als ouder onzeker voelen. Tijdens de cursus kunnen we hier rekening mee houden door bijvoorbeeld eerst te oefenen met een speciale pop of juist de cursus 1-op-1 plannen.

Consulten & cursussen

Kennismaking Shantala babymassage

Wil je eerst kennismaken met babymassage voordat je besluit de gehele cursus te boeken? Een kennismaking is bedoeld om een klein deel van de gehele babymassage aan te leren, daarbij krijg je ook wat achtergrondinformatie. Besluit je om de hele cursus te gaan doen? Dan krijg je een kortingstarief aangeboden. 

Cursus Shantala babymassage

De complete cursus bestaat uit 4 lessen waarin je leert jouw kindje te masseren én krijg je als extra ook nog een aantal baby-yoga technieken aangeleerd. Tijdens de bijeenkomsten krijg je ook achtergrondinformatie over verschillende thema's die te maken hebben met de visie van de Shantala babymassage

Opfriscursus Shantala babymassage

Heb je eerder een volledige cursus babymassage gevolgd, maar zijn de technieken wat weggezakt? De basiscursus opnieuw volgen is dan waarschijnlijk niet meer nodig voor jou maar even je kennis opfrissen is fijn. De opfriscursus bestaat uit 2 bijeenkomsten waarin we alle massagetechnieken doorlopen. 

Voor Shantala babymassage, newborn babymassage en welkom op de aarde babymassage kun je bij mij terecht als je in een van de volgende plaatsen woont: Gennep, Milsbeek, Ottersum, Sint Agatha, Oeffelt, Haps, Cuijk, Vianen, Heijen, Beugen, Rijkevoort, Boxmeer, Afferden, Ledeacker, Sint-Anthonis, Sambeek, Vortum-Mullem, Groeningen, Vierlingsbeek, Overloon, Westerbeek, Holthees, Smakt, Geijsteren, Well, Wanssum, Venray, Oostrum, Merselo, Vredepeel, Milheeze, Deurne, Asten, Liessel, Griendtsveen, Veulen, Leunen, Heide, Castenray, Meerlo, Swolgen, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Arcen, Lottum, Lomm, Grubbenvorst, Velden, Melderslo, Horst, Hegelsom, Meterik, America, Kronenberg, Sevenum, Venlo, Evertsoord, Tienryay, Wellerlooi,  Koningslust, Beringe, Grashoek, Helenaveen, Someren, Lierop, Helmond, Bakel, De Rips, Milheeze, Ospel, Nederweert, Weert, Nunhem, Haelen, Buggenum, Swalmen, Reuver, Kessel, Neer, Roggel, Belfeld, Baarlo, Maasbree

Nieuwsgierig geworden?

Heb je een vraag, wil je je aanmelden of weten of mijn zorg bij je past?